Är bingo bara tur?

Ofta hör man ordet ”bingo” användas i sammanhang som inte har någonting med att spela bingo att göra. Begreppet används på ett sätt som gör att det är svårt att avgöra om den som skrivit det syftar på tur eller inte. Vanligen handlar det dock om någonting som kommer att ge mycket pengar, på ett eller annat sätt.

När Sverige fick en ny prinsessa tidigare i år skrev många tidningar att detta var ”Bingo för babybranschen”. På samma sätt beskrivs ett av Sten Tolgfors beslut som försvarsminister att skapa 16 000 nya jobb inom försvaret, varav 2250 i Boden, av Norrländska socialdemokraten med rubriken ”Bingo, Boden“.

Alltså är frågan: har Boden och babybranschen kvalificerat sig genom skicklighet för dessa tillskott? Eller beror det på ren tur? Boden är en viktig ort för den svenska militären, och har alltid varit det. Där kan det knappast handla om tur. När det kommer till det riktiga spelet bingo är det dock mera osäkert. Kanske blir man klokare av att titta på detta klipp, som visar Bingolottos utveckling genom åren.

Comments are closed.